Andra tävlingar

För att variera oss lite här på egrandprix.org så tänkte vi ta och skriva om lite andra motorcykeltävlingar. Det blir om tävlingar där eldrivna motorcyklar kör men vi tar dessutom med större ”vanliga” tävlingar där man kör bensindrivet.

Pikes Peak

Detta är inte en tävling som körs på en vanlig bana. Här kör man i Colorado Springs längs en väg som leder upp till Pikes Peak som har fått namnet efter den första man som besteg stället, Zebulon Pike. Man har kört tävlingar där sedan början av 1900-talet. Då främst med bil. Sedan längre in introducerades motorcyklar in i tävlingen. Nu börjar elektriska fordon att satsa mer och mer på denna tävling. Nya och snabba bilar samt motorcyklar försöker att komma upp på snabbast möjliga tid till Pikes Peak. 2013 hade man tio stycken deltagare som anmälde sig med eldrivna bilar eller motorcyklar.

Novemberkåsan

(Den passar kanske inte in här men vi vill puffa för den ändå. Det är kanske någon motorcykelintresserad person från ett annat land som läser det här som är intresserad, hoppas vi.)

Det är en årlig tävling som hålls i Sverige varje år. Det är ett riktigt mandomsprov och man kör 10 mil på dagen och sedan 20 mil på natten i svår terräng. Tävlingen anordnad varje år i olika städer och man kör Novemberkåsan i november. Ungefär 100 förare anmäler sig och startar men knappt hälften av dessa tar sig in i mål, så svårt är det att köra Novemberkåsan.

Vi hoppas att det kan komma eldrivna motorcyklar även här i framtiden.

Isle of Man TT

Denna motorcykeltävling hålls på Isle of Man varje år mellan juni och juli. Det klassas som en av världens mest prestigefyllda tävlingar. Men Isle of Man TT är också en av de farligaste där man kör efter landsvägar, in i byar som har väldigt trånga passager. Man kör inte sakta precis, det är mycket höga hastigheter.

Det är inte en tävling där man kör tillsammans med sina motståndare, förare kör på tid. Den som klarar banan på snabbast möjliga tid vinner hela loppet och äran av att ha vunnit Isle of Man.

Den person som har vunnit flest Isle of Man är Joey Dunlop från Irland. Han står på första plats med 26 segrar i tävlingen. På andra plats ser vi John McGuinness och trea är Dave Molyneux med 20 respektive 16 vinster var.

Mats Nilsson är en svensk roadracingstjärna som har deltagit i denna ökända tävling, Isle of Man TT. Han har kommit som bäst tvåa i klassen ”Newcomers” som är för nya förare i tävlingen.

Som vi skrev är detta en farlig tävling i mycket höga farter. Det är inte ovanligt att det går över 250 km/h på dessa små asfaltsvägar på Isle of Man. Under hela sin historia har Isle of Man TT haft 240 dödsfall, mellan 1907 och 2009. Det allra värsta året var 1970 då sex personer miste livet under tävlingen. Idag tänker man mer på säkerhet och försöker att preparera alla vägar.

Det har börjat att introducerats lite elektriska motorcyklar på tävlingarna i Isle of Man, men det har inte fått något genombrott än.

Comments are closed