Elmotorsport med bilar

Det är inte bara motorcyklar som ligger långt fram i utvecklingen när det kommer till att tävla med eldrivna motorer. Bilar har också ett stort antal entusiaster som jobbar dag ut och dag in med att ta fram framtidens racingbil. I Sverige är det inte så mycket av detta, vi har bara några privatägda bilar men inget större stall där ett team av förare och bilar står startklara inför nästa lopp.

Nu i år (2014) så gjorde den allra första helt eldrivna Formula E-bilen debut i Las Vegas. Det var i januari på den årliga CES-mässan som bilen visades upp för allmänheten. Det är ett monster med en ohyggligt kraftig elmotor. Man visade upp bilens muskler och egenskaper vid ett casinohotell på The Strip som det kallas, det är den populäraste gatan i Las Vegas. Där körde föraren Lucas di Grassi runt med bilen och gav åskådarna en show. Formula E är en ny världsserie inom racing med Formula-bilar som är tänkt att starta någon gång under hösten 2014. Troligen är första loppet i september detta år. Det kommer att bli en resa genom många olika länder där bilar och förare får köra igenom snitsade banor som går i utvalda städer. Tävlingen har helt klart ett stort potential, och lockar säkert en stor publik. Men ljudet är en detalj som många kommer att sakna.

När Formula E-bilarna kommer körandes så lämna de inte efter sig samma ljud som en vanlig bensindriven bil gör. Du vet kanske hur en sådan bil låter? Som hundratusentals arga bin i en jättelik svärm, och ljudet kan höras från flera kilometers avstånd. Nu när bilarna har elmotorer, hur låter det då? Ja enkelt förklarat så kommer det inte att låta någonting. Bilarna är ljudlös, ja nästan i alla fall. Om du vet hur en liten radiostyrd bil låter, så kommer de nya eldrivna Formula E-bilarna att låta. Det är ett svagt vinande ljud som kommer från motorerna. Och det bästa av allt, bilarna släpper inte ut några avgaser och luktar därför ingenting. De har fortfarande höga vridmoment och kan bränna gummi hur lätt som helst.

Generellt sett så har eldrivna bilar ett högre vridmoment än bensindrivna. En elbil har en bättre acceleration om man skulle jämföra dem på bana. Men bensinbilen vinner i uthållighet och på längre distanser.

Det ska bli mycket spännande att se Formula E-lopp. Hoppas att TV4 snappar upp denna tävling som de gör med Formula 1. Det som man ser fram emot mest är hur länge bilarna räcker, hur långt man kan köra på en laddning. Kommer det att gå fort med uppladdningarna vid så kallade ”pit stop”. Vi vet ju att på vanliga Formel 1 så går det på ett par sekunder när teamet ska byta däck, tanka och fixa andra saker på bilarna.

Vill ni hålla er uppdaterad om Formula E och andra nya tävlingar så rekommenderar vi att ni fortsätter att läsa här på egrandprix.org. Vi fyller på med nya sidor hela tiden och vill du ha ”senaste nytt” ska ni läsa vår Blogg.

Comments are closed