Krav för körkort till EU-moped

Kraven för att ta körkort för EU-mopeder är många. Det är därför mycket som man måste ha koll på när man har tänkt ta körkortet. Den 26:e februari 2009 godkändes de nuvarande kraven för att ta körkort till EU-mopeder. Reglerna infördes sedan den 1:a oktober samma år.

Reglerna innebär bland annat att EU-mopeder får köras av alla som är åtminstone 15 år gammal och har ett körkort. Däremot var körkortet tvunget att ha behörigheten AM eller en annan sorts behörighet. Det var den 1:a april 2009 som man kunde börja söka till ett körkortstillstånd.

Man kunde dessutom även använda sig av förarbevis för EU-mopeder. Det meddelades dock senare att förarbevisen skulle dras in. Man kunde då ansöka om att byta förarbeviset mot ett AM-körkort fram till den 31:a december 2012. Förarbevisen blev därefter ogiltiga den 1:a januari 2013. Om man inte ansökte om ett byte av förarbeviset till att AM-körkort, var man tvungen att genomgå en ny utbildning för att återigen vara tillåten att köra en EU-moped.

Förarprovet man måste genomgå för att få sitt AM-körkort, är ett slags kunskapsprov. Priset för att ta provet och sedan få AM-körkortet kan variera. För det mesta ligger priset mellan 3000-5000 kronor. Många av fallen kan det dock även ingå andra avgifter för bland annat tillverkning av körkortet eller teoriprovet hos Vägverket. Kurserna går då igenom vad som är tillåtet och var som inte är tillåtet. Man kollar även ofta på videor för att man snabbt ska kunna lära sig det som behövs.

Comments are closed