Oresund Electric Car Rally – Elbilsrally 2015

OECR som står för Oresund Electric Car Rally är en rallytävling enbart för elbilar och olika laddhybrider, rallyloppet går genom Själland i Danmark och sedan västra Skåne i Sverige. Tävlingen har anordnats sedan 2011 och har genom åren utvecklats till en mötesplats för människor som har intresse för elbilar och vill verka för avgasfria bilar. Loppet startar i Fredriksberg, Danmark och går i mål i Malmö dagen efter. Loppet tar en paus i Danska Helsingör och Borstahusen där bilarna visas upp för allmänheten, sedan går loppet vidare till Helsingborg där deltagarna äter middag. Alla bilar ska vara på plats på fredagskväll och vara startklara på lördag morgon.
Elbilsrallyt är mycket populärt och både privatägda bilar och företagsägda bilar får vara med och delta, enda kravet är att det ska vara eldrivet eller laddhybrid.

Totalt får sextio bilar plats att delta och platserna brukar gå åt snabbt så det gäller att vara ute i tid och boka om man vill vara med. Det finns flera tävlingsmoment i OECR med det viktigaste anses vara energitävlingen som går av stapeln på lördagen och går ut på att deltagarna ska göra av med så lite energi som möjligt. Syftet med det är att huvudarrangören Öresundskommittén vill vis hur energisnåla dessa bilar är. Dagen efter går loppet som ett vanligt rallylopp.
Elbilsrallyt representerar framtiden och verkan för en bättre miljö med minskade utsläpp. En framtid som vi kan stå för och som sedan efterkommande generationer kan fortsätta leva i. I takt med att intresse för elbilen ökar så kommer också tankstationerna att bli flera, en laddning räcker i ungefär 15 mil och det är viktigt att det går att lokalisera tankstationer över hela Sverige och inte bara i de större städerna. Om några år så är det förmodligen en verklighet.

Comments are closed