Vad kan ett nytt batteri till en elbil kosta?

Elbilen, modern och fin. Den är oftast i en snygg, tuff och elegant futuristisk design. Elbilen är också miljövänlig. Alla ska ju idag ha en elbil för att vara medveten, ta ansvar och värna om vår natur. Alla dessa konstateranden är självfallet perfekta, och tjänar ett syfte men det kan också tömma vår plånbok. Hur mycket är du verkligen villig att satsa på din nya elbil.

Vi har kikat på en artikel som berör elbilen Nissan Leaf, och här handlar det om hur mycket det kostar när det är dags att byta batteriet. När litiumjonerna har gjort sitt. När batteri packet har packat och gått i dvala. Ja, så är det. Du måste naturligtvis byta batteri på din elbil också. Det är inte bara på vanliga bilar som det gäller. Och hur mycket kostar det då? Ja, i runda slängar 50000 kronor. Så mycket kostar ett batteri till en elbil. Det var ju lite skillnad på ett vanligt bilbatteri som vi lärt oss att vi kan byta i tid och otid. På elbilen byter du inte batteri bara för att du tror att det behövs, utan har gäller det att vara säker.

Hur länge räcker batteriet då, det måste ju vara rätt lång tid. Egentligen så är elbilar så nya att ingen riktigt vet svaret på denna fråga ännu. Samtidigt så utvecklas ju batterierna hela tiden, och nya sätt att få dem att räcka längre skapas. I vilket fall så fick Nissan frågan, för de borde ju ha bäst kunskap om när det kan vara dags att byta batteri på din elbil. De räknar med att bytet inte behöver göras innan 20000 mil, vilket egentligen inte är ett så uttömmande svar som vi kanske räknat med men tillsvidare så får det duga.

Vi får väl hoppas på att tekniken koncentreras på att utveckla ett batteri som reproducerar sina egna celler och joner, så att vi slipper att bita i 50000 kronor som eventuellt kan ske varje 20000-talet mil.

Läsa mer om detta här.

Comments are closed